۲۳ ویژگی کسانی که هوش هیجانی بالایی دارند
![هوش-هیجانی1 ویژگی کسانی که هوش هیجانی بالایی دارند](/wp-content/uploads/porto_placeholders/100x38.jpg)
خصوصیات افراد با هوش هیجانی بالا
تا به حال این سوال برای شما به وجود آمده که چرا بعضی از افراد در زندگی شخصی و کاری خود به موفقیت های زیادی دست پیدا میکنند؟ باید در نظر داشت کهIQ و اخلاق کاری مهم هستند، ولی همه چیز را تعیین نمیکنند، علت این موفقیتها میتواند هوش هیجانی بالای این افراد باشد. هوش هیجانی (EQ یا EI) یعنی توانایی تشخیص و مدیریت هیجانات و احساسات خود و دیگران که معمولا شامل موارد زیر است:
– آگاهی هیجانی: توانایی شناخت هیجانات و احساسات خود و دیگران.
– توانایی کنترل هیجانها، احساسات و استفاده از آنها در موقعیتهای مختلف.
– توانایی مدیریت احساسات خود: مثل توانایی آرام کردن خود در زمان ناراحتی.
اگر میخواهید هوش هیجانی خود را بسنجید یا آن را تقویت کنید، در ادامه این مطلب همراه ما باشید.
هوش هیجانی چیست؟
هوش عاطفی، هوش احساسی یا هوش هیجانی (Emotional intelligence | EI) شامل شناخت و کنترل عواطف و هیجانهای خود است. به عبارت دیگر، شخصی که EI بالایی دارد، سه مولفه شناختی، فیزیولوژیکی و رفتاری را به طور موفقیتآمیزی با یکدیگر تلفیق میکند. مطالعات نشان داده کسانی که از هوش هیجانی برخوردارند میتوانند عواطف خود و دیگران را کنترل کرده، بینِ پیامدهای مثبت و منفی عواطف تمایز گذارند و از اطلاعاتِ عاطفی برای راهنمایی فرآیندِ تفکر و اقدامات شخصی استفاده کنند. هوش هیجانی، اصطلاحِ فراگیری است که مجموعه گستردهای از مهارتها و خصوصیات فردی را در بر میگیرد و به طور معمول به آن دسته از مهارتهای درون فردی و بین فردی گفته میشود که فراتر از دایره مشخصی از دانشهای پیشین، چون بهره هوشی و مهارتهای فنی یا حرفهای است.
دنیل گلمن روانشناس آمریکایی معتقد است که هیچ گونه همبستگی بین بهره هوشی(IQ) و همدلی هیجانی (EQ) وجود ندارد و هر دو توسط بخشهای مختلفی از مغز کنترل می شوند. طبق تعریف او، خودآگاهی، خودتنظیمی، انگیزه، مهارتهای اجتماعی و همدلی، ۵ جزو تشکیل دهنده هوش هیجانی هستند. بعضی از افراد در بخشهایی از این اجزا ضعیف و در برخی قویتر هستند. با این حال همه ما قدرت اصلاح و تقویت این اجزا را داریم.
![هوش-هیجانی2 خصوصیات افراد با هوش هیجانی بالا سایت هنری فندق](/wp-content/uploads/porto_placeholders/100x38.jpg)
در ادامه 23 مورد از خصوصیات افراد با EQ بالا آمده است:
1- در مورد کسانی که نمیشناسد، کنجکاو است.
افرادی که همدلی بالایی دارند پذیرای نیازها و احساسات دیگران هستند، و در رفتارهایشان به این نیازها توجه میکنند. آنها در مورد غریبهها بسیار کنجکاو هستند و با آغوش باز از دانستن اطلاعات بیشتر در مورد آنها استقبال میکنند.
2- رهبر شایستهای است.
3- نقاط قوت و ضعف خود را میشناسند.
یک فرد با هوش هیجانی بالا میداند چطور نقاط قوت و ضعف خود را بشناسد و با تحلیل ذهنی خود، مؤثرترین کارکرد خود را ارایه دهد. این آگاهی باعث افزایش اعتماد به نفس فرد هم میشود.
4- به خوبی به همه چیز توجه میکند و تمرکز دارد.
گلمن معتقد است: «اگر فردی در دوران کودکی بتواند بر کار یا درسش تمرکز کامل داشته باشد و خواندن یک نوشته غیرمهم یا انجام یک بازیِ ویدیویی را به بعد از تمام شدن کار اصلیاش موکول کند، میتواند با قدرت پیشبینی کند در بزرگسالی به موفقیت مالی میرسد، این عامل از داشتن IQ بالا یا ثروت خانوادگی، بسیار مهمتر است. این توانایی را میتوانیم به کودکانمان آموزش دهیم».
5- دقیقاً میداند از چه چیزی ناراحت است.
مهمترین جنبه خودآگاهی فرد، توانایی شناسایی دلیل هیجانها و ناراحتیهایی است که در طول روز تجربه میکند.
6- با اغلب انسانها سازگاری دارد.
7- عمیقاً تمایل دارد فرد بااخلاق و خوبی باشد.
8- با حوصله و شکیبایی به دیگران کمک میکند.
آگاهی بیشتر از دنیای اطراف، برخلاف غوطهور شدن در دنیای کوچک فردی، و پرورش بذر مهربانی از اجزاء مهم EQ هستند.
9- در خواندن حالتهای چهره افراد مهارت دارد.
توانایی حس کردن احساسات دیگران از نشانههای مهم EQ بالا است.
10- پس از شکست، به سرعت خود را بازیابی میکند.
وقتی یک فرد با هوش هیجانی بالا، شکست یا مانعی را تجربه میکند، میتواند به سرعت خود را بازیابی کند. این مساله تا حدودی به دلیل توانایی در تجربه آگاهانه هیجانهای منفی است. به شکلی که به این هیجانها اجازه تسلط بر رفتارش را نمیدهد؛ این کار قدرت انعطافپذیری را بالاتر میبرد.
![هوش-هیجانی3 هوش هیجانی چیست سایت هنری فندق](/wp-content/uploads/porto_placeholders/100x38.jpg)
11- ویژگیهای افراد را به درستی حدس میزند.
12- به صدای درونی خود اعتماد میکند.
13- همیشه به خود انگیزه میدهد (دارای قدرت خودانگیزشی است).
14- میداند در چه مواقعی جواب منفی بدهد و مرز خود را مشخص میکند.
در حالی که ممکن است افراد با EI بالا به علت مودب بودنشان، انسانهای مطیعی به نظر برسند، اما در حقیقت آنها توانایی این را دارند که مرزهای خود را مشخص کنند. آنها برای تحمل استرس (به عنوان محرک عادتهای بد در بسیاری از انسانها) و کنترل آرزوهای خود آمادگی کامل دارند.
15- کمالگرا نیست.
کمالگرایی میتواند مانعی برای انجام وظایف و رسیدن به اهداف باشد. افراد با هوش هیجانی بالا میدانند که در وظایف و اهداف، حد کمال وجود ندارد و با اطلاع از این موضوع به سوی اهداف خود حرکت میکنند. آنها وقتی دچار اشتباه میشوند، از اشتباههای خود درس میگیرند و راههای جدید را امتحان میکنند.
16- بین کار و زندگی خود تعادل ایجاد میکند.
کار مداوم و عدم مراقبت از خود موجب افزایش استرس و آسیب رساندن به سلامت و زندگی فرد میشود. افراد با هوش هیجانی بالا میدانند چه زمانی وقت کار است و چه ساعاتی را باید به زندگی شخصی و مراقبت از سلامت خود اختصاص دهند.
17- تغییر را میپذیرد.
افراد با EQ بالا به جای ترس از تغییر، آن را بخشی از زندگی میدانند چرا که میدانند ترس از تغییر، مانع موفقیت است. آنها خود را با تغییرات وفق میدهند و همیشه برای تغییر برنامه دارند.
18- در گذشته نمیماند.
افراد با هوش هیجانی بالا اجازه نمیدهند بار منفی اشتباهات گذشته انرژی کنونی آنها را بگیرد و اهل کینهورزی و لجاجت نیستند.
19- مثبتگرا است.
افراد با هوش هیجانی بالا زمان و انرژی خود را صرف حل مساله میکنند و به جای توجه به نکات منفی، بر بخش مثبت موضوع و مواردی که در کنترل آنهاست تمرکز دارند. مهمتر این که وقتشان را با افراد مثبت میگذرانند.
20- به اطرافیان خود قدرت و انگیزه میبخشد.
21- شنونده خوبی است.
22- به یک راه حل اکتفا نمیکند.
افرادی که EQ بالایی دارند با استفاده از حس کنجکاوی و مهارت گوش دادن خود، به دنبال یافتن راه حلهای گوناگون برای مسایل هستند.
23- خشم خود را به خوبی کنترل میکند.
افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند، به خوبی میتوانند خشم خود را کنترل کنند و از آن به نحو احسن استفاده کنند.
دیدگاهتان را بنویسید