چهل قاعده شمس تبریزی – قسمت اول
![بنر-رومی چهل قاعده شمس تبریزی در سایت هنری فندق](https://fandogh-art.com/wp-content/uploads/porto_placeholders/100x58.jpg)
چهل بایست عشق شمس تبریزی
در کتاب فوقالعاده زیبا و خواندنی «ملت عشق» نوشته «الیف شافاک»، 40 قاعده شمس تبریزی آمده است. این کتاب که سرگذشت شمس تبریزی و آشنایی او با مولانا را بیان میکند، در هر قسمت یکی از قاعدههای صوفیگری و صوفیان را معرفی مینماید. چهل قاعده شمس تبریزی، چهل قانون ملت عشق، چهل قاعده عشق و چهل بایست عشق عنوانهایی هستند که از کتاب اصلی الیف شافاک با عنوان “The Forty Rules of Love” بیان میشود.
قاعده اول:
کلماتی که برای توصیف پروردگار به کار میبریم، همچون آینهای است که خود را در آن میبینیم. هنگامی که نام خدا را میشنوی ابتدا اگر موجودی ترسناک و شرمآور به ذهنت بیاید، به این معناست که تو نیز بیشتر مواقع در ترس و شرم به سر میبری. اگر هنگامی که نام خدا را میشنوی ابتدا عشق و لطف و مهربانی به یادت بیاید، به این معناست که این صفات در وجود تو نیز فراوان است.
![1 قانون اول شمس تبریزی سایت فندق](https://fandogh-art.com/wp-content/themes/porto/images/lazy.png)
قاعده دوم:
پیمودن راه حق کار دل است، نه کار عقل. راهنمایت همیشه دلت باشد، نه سری که بالای شانههایت است. از کسانی باش که به نفس خود آگاهند، نه از کسانی که نفس خود را نادیده میگیرند.
![2 قاعده دوم ملت عشق](https://fandogh-art.com/wp-content/themes/porto/images/lazy.png)
قاعده سوم:
قرآن را میتوان در چهار سطح خواند. سطح اول معنای ظاهری است. بعدی معنای باطنی است. سومی بطنِ بطن است. سطح چهارم چنان عمیق است که در وصف نمیگنجد.
![3 قاعده سوم ملت عشق سایت هنری فندق](https://fandogh-art.com/wp-content/themes/porto/images/lazy.png)
قاعده چهارم:
صفات خدا را میتوانی در هر ذره کائنات بیابی. چون او نه در مسجد و کلیسا و دیر و صومعه، بلکه هر آن همه جا هست. همان طور که کسی نیست که او را دیده و زنده مانده باشد، کسی هم نیست که او را دیده و مرده باشد. هر که او را بیابد تا ابد نزدش میماند.
![4 قانون چهارم عشق](https://fandogh-art.com/wp-content/themes/porto/images/lazy.png)
قاعده پنجم:
کیمیای عقل با کیمیای عشق فرق دارد. عقل محتاط است. ترسان و لرزان گام بر میدارد. با خودش میگوید: «مراقب باش آسیبی نبینی». اما مگر عشق این طور است؟ تنها چیزی که عشق میگوید این است: «خودت را رها کن. بگذار برود»! عقل به آسانی خراب نمیشود. عشق اما خودش را ویران میکند. گنجها و خزانهها هم در دل ویرانهها یافت میشود، پس هر چه هست در دل خراب است.
![5 قاعده پنجم شمس تبریزی](https://fandogh-art.com/wp-content/themes/porto/images/lazy.png)
قاعده ششم:
اکثر درگیریها، پیشداوریها و دشمنیهای این دنیا از زبان منشأ میگیرد. تو خودت باش و به کلمهها زیاد بها نده. در دیار عشق زبان حکم نمیراند. عاشق بیزبان است.
![6 ششمین قاعده شمس ملت عشق](https://fandogh-art.com/wp-content/themes/porto/images/lazy.png)
قاعده هفتم:
در این زندگانی اگر تک و تنها در گوشهی انزوا بمانی و فقط پژواک صدای خود را بشنوی، نمیتوانی حقیقت را کشف کنی، فقط در آینهی انسانی دیگر است که میتوانی خودت را کامل ببینی.
![7 قاعده هفتم شمس تبریزی](https://fandogh-art.com/wp-content/themes/porto/images/lazy.png)
قاعده هشتم:
هیچگاه نومید مشو. اگر همه درها هم به رویت بسته شوند، سرانجام او کوره راهی مخفی را که از چشم همه پنهان مانده، به رویت باز میکند. حتی اگر هم اکنون قادر به دیدنش نباشی، بدان که در پس گذرگاههای دشوار باغهای بهشتی قرار دارد. شکر کن! پس از رسیدن به خواستهات شکر کردن آسان است. صوفی آن است که حتی وقتی خواستهاش محقق نشده، شکر گوید.
![8 قاعده 8 از چهل قاعده شمس تبریزی](https://fandogh-art.com/wp-content/themes/porto/images/lazy.png)
قاعده نهم:
صبر کردن به معنای ماندن و انتظار کشیدن نیست. به معنای آیندهنگر بودن است. صبر چیست؟ به تیغ نگریستن و گل را پیش چشم مجسم کردن است، به شب نگریستن و روز را در خیال دیدن است. عاشقانِ خدا صبر را هم چون شهد شیرین به کام میکشند و هضم میکنند. میدانند زمان لازم است تا هلال ماه به بدر کامل بدل شود.
![9 قاعده 9 از چهل قاعده شمس تبریزی](https://fandogh-art.com/wp-content/themes/porto/images/lazy.png)
قاعده دهم:
به هر سو که میخواهی –شرق، غرب، شمال یا جنوب– برو، اما هر سفری که آغاز میکنی سیاحتی به درون خود بدان! آن که به درون خود سفر میکند، سرانجام ارض را طی میکند.
![10 قاعده 10 از چهل قاعده شمس تبریزی](https://fandogh-art.com/wp-content/themes/porto/images/lazy.png)
برای این مقاله از نسخه ترجمه شده توسط ارسلان فصیحی استفاده شده است.
ادامه دارد.
مقالههای مرتبط:
چهل قاعده شمس تبریزی – قسمت دوم
دیدگاه (20)
سلام
فوق العاده است. پیشنهاد می شود در قاعده هشتم یک جمله مانده به آخر، به جای کلمه «آسان» از کلمه «لازم» استفاده شود.
مهرعلی ملکی، مولف کتاب «بسامد زمان و آستانه ظهور»
سلام دوست عزیز
اگه قرار باشه هر قاعده ای رو به دلخواه حتی یک کلمه را عوض کنیم بعد از مدتی کل قاعده عوض میشود و مفهوم خود را از دست میدهد
تعویض اسان با لازم نتیجه برداشت شخصی شماست و برداشت هر کسی متفاوت است مگر اینکه مفهوم واقعی را درک کرده باشید.
جمله کاملا درسته شما چه نویسنده ای هستین ک اینقدر سر سری نظر میدین
سلام جناب ملکی منظور شمس در این قاعده اینست که انسان باید در سختیها هم شاکر خداوند باشد وگر نه در خوشیها و بعد از رسیدن به خواسته ها شکرگزاری آسان است
برای خرید داروهای نوه ام که در حال شیمی درمانی شدن است به داروخانه هلال احمر تبریز رفته بودم و در نوبت منتظر بودم که در سالن ورودی داروخانه متوجه نمایشگاه کتابفروشی شدم در حالی
که در میان کتابها دنبال کتاب باب میل خودم می گشتم فروشنده گفت اگر اجازه می دهید من برای شما کتاب معرفی کنم بلافاصله گفتم مهم نیست، شما انتخاب کنید ایشان هم کتاب چهل قانون شمس تبریزی نوشته الیف شافاک را معرفی کرد ولی توضیحاتی که در مورد موضوع کلی کتاب برایم داد اصلا با موضوع اصلی کتاب مربوط نمی شود و اکنون پنج روز است که این کتاب را می خوانم و مثل کسی که غذای مورد علاقه اش را می خورد، من با حرص و ولع کتاب را می خوانم و لذت می برم و ای کاش این کتاب زودتر بدستم رسیده بود.
کتاب سیلی واقعیت هم عالی است حتما بخوانید..
هرآنچه ازدل برآيد لاجرم بردل نشيند.
دورود
دقیقا با شما موافقم کژال
به نظرم از نام کتابش که نوشته میشود فهمید
و از قضا تفاوت شمس و مولانا هم در همین بود
ایشان میگویند شکر لازم و از دید تکلیف و جبر نگاه میکند
ولی شمس اگر شمس است میداند چه گفته و گفته یک شکر گزاری اسان رفاقتی و از صمیم قلب و ن به جبر و نه از سر تکلیف…همیشه مبلغان دینی دین رو از محوریت جبر معرفی میکنن و فقط مشق و تکلیف های دین خدا رو به خدا معرفی میکنن چون قدرت و سعادت دیدن روی رفاقت با خدا و عبادت از سر سوق وصل را نمیچشند و تقصیر هم ندارند…
دورود
دقیقا با شما موافقم کژال
به نظرم از نام کتابش که نوشته میشود فهمید
و از قضا تفاوت شمس و مولانا هم در همین بود
ایشان میگویند شکر لازم و از دید تکلیف و جبر نگاه میکند
ولی شمس اگر شمس است میداند چه گفته و گفته یک شکر گزاری اسان رفاقتی و از صمیم قلب و ن به جبر و نه از سر تکلیف… مبلغان دینی دین رو از محوریت جبر معرفی میکنن و فقط مشق و تکلیف های دین خدا رو به مردم معرفی میکنن چون قدرت عبادت رفاقتی و سعادت دیدن روی رفاقت با خدا و عبادت از سر شوق وصل را نمیچشند و تقصیر هم ندارند…(( سجاد مهرزاده نویسنده کتاب شنبلیله های عاشق))???
به چای بحث های بر سر کلمه درونتان رو به اون سادگی عشق بسپارید خودش حل میشه وقواعد رو انجام میده فقط عشق ساده وصاف
سلام دوستان
جالبه بنظرم خیلی ساده گفته چقدر دیدگاه ها متفاوته …
نظر استاد اینه که شکر کردن آسونه بعد از اینکه به خواسته ات رسیدی.
اگه به خواسته ات نرسیدی و شکر کردی اونوقت صوفی یا در طریقت صوفی هستی .
ممنون که نظرتون رو با ما به اشتراک میذارید ??
مرسی ازمطلب کاملتون
سلام. ممنون که نظرتون رو با ما به اشتراک میذارید ??
سلام دوستان کتاب ملت عشق رو بخونید که محشره روایت جناب شمس وجناب مولاناست چهل قاعده شمس هم درجای مناسب در متن کتاب موجود هستن عشق واقعی به معبود یکتا با زبانی ساده نوشته شده توصیه این حقیر اینه که حتما بخونید چون واقعا من رو از پوچی وسردرگمی نجات داد موفق باشید دوستان
سلام. ممنون که نظرتون رو با ما به اشتراک میذارید ??
واقعا کتاب خوبیه من که خیلی لذت بردم ممنونم ازتون
سلام. ممنون که نظرتون رو با ما به اشتراک میذارید ??
مچکرم چه مطالب خوبی
سلام. ممنون که نظرتون رو با ما به اشتراک میذارید ??