چهل قاعده شمس تبریزی – قسمت چهارم

چهل بایست عشق شمس تبریزی
در کتاب فوقالعاده زیبا و خواندنی «ملت عشق» نوشته «الیف شافاک»، ۴۰ قاعده شمس تبریزی آمده است. این کتاب که سرگذشت شمس تبریزی و آشنایی او با مولانا را بیان میکند، در هر قسمت یکی از قاعدههای صوفیگری و صوفیان را معرفی مینماید. چهل قاعده شمس تبریزی، چهل قانون ملت عشق، چهل قاعده عشق و چهل بایست عشق عنوانهایی هستند که از کتاب اصلی الیف شافاک با عنوان “The Forty Rules of Love” بیان میشود.
قاعده سی و یکم:
برای نزدیک شدن به حق باید قلبی مثل مخمل داشت. هر انسانی به شکلی نرم شدن را فرا میگیرد. بعضیها حادثهای را پشت سر میگذراند، بعضیها مرضی کشنده را؛ بعضیها درد فراق میکشند، بعضیها درد از دست دادن مال… . همگی بلاهای ناگهانی را پشت سر میگذاریم، بلاهایی که فرصتی فراهم میآورند برای نرم کردن سختیهای قلب. بعضیهایمان حکمت این بلایا را درک میکنیم و نرم میشویم، بعضیهایمان اما افسوس که سختتر از پیش میشویم.

قاعده سی و دوم:
همه پردههای میانتان را یکی یکی بردار تا بتوانی با عشقی خالص به خدا بپیوندی. قواعدی داشته باش، اما از قواعدت برای راندن دیگران یا داوری دربارهشان استفاده نکن. به ویژه از بتها بپرهیز، ای دوست. و مراقب باش از راستیهایت بت نسازی! ایمانت بزرگ باشد، اما با ایمانت در پی بزرگی مباش!

قاعده سی و سوم:
در این دنیا که همه میکوشند چیزی شوند، تو «هیچ» شو. مقصدت فنا باشد. انسان باید مثل گلدان باشد. همان طور که در گلدان نه شکل ظاهر، بلکه خلا درون مهم است، در انسان نیز نه ظن منیت، بلکه معرفت هیچ بودن اهمیت دارد.

قاعده سی و چهارم:
تسلیم شدن در برابر حق نه ضعف است نه انفعال. برعکس، چنین تسلیم شدنی قوی شدن است به حد اعلی. انسان تسلیم شده سرگردانی در میان موجها و گردابها را رها میکند و در سرزمینی امن زندگی میکند.

قاعده سی و پنجم:
در این زندگی فقط با تضادهاست که میتوانیم پیش برویم. مومن با منکر درونش آشنا شود، ملحد با مومن درونش. شخص تا هنگامی که به مرتبه انسان کامل برسد پله پله پیش میرود. و فقط تا حدی که تضادها را پذیرفته، بالغ میشود.

قاعده سی و ششم:
از حیله و دسیسه نترس. اگر کسانی دامی برایت بگسترانند تا صدمهای به تو بزنند، خدا هم برای آنان دام میگسترد. چاهکن اول خودش ته چاه است. این نظام بر جزا استوار است. نه یک ذره خیر بیجزا میماند، نه یک ذره شر. تا او نخواهد برگی از درخت نمیافتد. فقط به این ایمان بیاور.

قاعده سی و هفتم:
ساعتی دقیقتر از ساعت خدا نیست. آن قدر دقیق است که در سایهاش همه چیز سر موقعش اتفاق میافتد. نه یک ثانیه زودتر، نه یک ثانیه دیرتر. برای هر انسانی یک زمان عاشق شدن هست، یک زمان مردن.

قاعده سی و هشتم:
برای عوض کردن زندگیمان، برای تغییر دادن خودمان هیچ گاه دیر نیست. هر چند سال که داشته باشیم، هر گونه که زندگی کرده باشیم، هر اتفاقی که از سر گذرانده باشیم، باز هم نو شدن ممکن است. حتی اگر یک روزمان درست مثل روز قبلش باشد، باید افسوس بخوریم. باید در هر لحظه و در هر نفسی نو شد. برای رسیدن به زندگی نو باید پیش از مرگ مُرد.

قاعده سی و نهم:
حتی اگر نقطهها مدام عوض شوند، کل همان است. به جای دزدی که از این دنیا میرود، دزدی دیگر به دنیا میآید. جای هر انسان درستکاری را انسانی درستکار میگیرد. کل، هیچ گاه دچار خلل نمیشود، همه چیز سر جایش میماند، در مرکزش… . هیچ چیز هم از امروز تا فردا به یک شکل نمیماند، تغییر میکند. به جای هر صوفیای که میمیرد، صوفیای دیگر میزاید.

قاعده چهلم:
عمری که بی عشق بگذرد، بیهوده گذشته است. نپرس که آیا باید در عشق اللهی باشم یا عشق مجازی، عشق زمینی یا عشق آسمانی، یا عشق جسمانی؟ از تفاوتها تفاوت میزاید. حال آن که به هیچ متمم و صفتی نیاز ندارد عشق. خود به تنهایی دنیایی است عشق. یا درست در میانش هستی، در آتشش، یا بیرونش هستی، در حسرتش.

برای این مقاله از نسخه ترجمه شده توسط ارسلان فصیحی استفاده شده است.
مقالههای مرتبط:
چهل قاعده شمس تبریزی – قسمت اول
دیدگاه (23)
من خودمکتاب ملت عشق رو دارم و فقط به عنوان نظر میگم که یه سری جاها رو درست ننوشتید و من همون نسخه ترجمه ارسلان فصیحی رو دارم
سلام، ممنون از توجهتون
لطفا جاهایی که به نظرتون با متن کتاب یکسان نیست رو مستند بهمون اطلاع بدین تا اصلاحشون کنیم.
سلام. فرمودید عرفان ایرانی واسلامی. عرفان نه به شریعت وابسته است و نه به مملکت که هردوی آنها را در خود دارد. صفتی بر عرفان وارد نیست چون خود کامل است.
ممنونم فقط میخاهم بگویم کتاب های که مربوط حضرت شمس و مولانا میشود میشه برای بنده ارسال نمایید ممنون میشوم.
سلام دوست عزیز
ما کتاب های شمس و مولانا رو برای فروش نداریم.
ممنون لطفا کتاب های که مربوط حضرت شمس و مولانا میشود برای بنده ارسال نمایید.
خوشحال میشم.
سلام دوست عزیز
ما کتاب های شمس و مولانا رو برای فروش نداریم.
چقد خوب بود.ممنون از سایت فوق العادتون
سلام. ممنون که نظرتون رو با ما به اشتراک میذارید 🙂🌰
ممنو خیلی خوب بود
سلام. ممنون که نظرتون رو با ما به اشتراک میذارید 🙂🌰
Mersi kheyli khob bood
سلام. ممنون که نظرتون رو با ما به اشتراک میذارید 🙂🌰
مرسی خوب بود
سلام. ممنون که نظرتون رو با ما به اشتراک میذارید 🙂🌰
مرسی واقعا لذت بردم از خوندن این مطلب
سلام. ممنون که نظرتون رو با ما به اشتراک میذارید 🙂🌰
زیبا و دلنشین
سلام. ممنون که نظرتون رو با ما به اشتراک میذارید 🙂🌰
خداوند در همه ی ماست و عشقش و ظهورش در درون ماست و صدایش در درون ماست اگر همه ی انسانها به جای هواهای نفسانی و خود پرستی
به دنبال خدا در سیر در باطن خودشان می گشتند دنیا بهشت می شد
سلام. ممنون که نظرتون رو با ما به اشتراک میذارید 🙂🌰
عمیق، پر محتوا، سنگین و سازنده. ممنون
سلام. ممنون که نظرتون رو با ما به اشتراک میذارید 🙂🌰