معرفی قالی دستباف نهاوند
ویژگی های قالی های دستباف نهاوند
گردآورنده: فاطمه محمدی؛ کارشناس ارشد فرش دستباف
همدان یکی از مراکز اصلی تجارت فرش در مناطق غربی ایران است. بسیاری از فرش های غرب ایران از مسیر همدان راهی عراق و شهرهای عربی و اروپا می شدند. از دیرباز در بیشتر شهرها و روستاهای این استان، قالی بافی انجام می شد. از نظر سبک شناسی، فرش های اصیل همدان جز فرش های روستایی طبقه بندی می شوند. یکی از مهمترین مراکز فرش بافی این استان، نهاوند است.
نهاوند کجاست؟
شهر نهاوند از تاریخی ترین شهرهای غربی ایران است و در جنوب استان همدان قرار دارد. نام این شهر باستانی به دفعات در کتاب های تاریخی ذکر شده است. نهاوند از شمال به تویسرکان و کنگاور، از شرق به ملایر و از جنوب به استان لرستان و از مغرب به دلفان و هرسین در استان کرمانشاه محدود می شود. نهاوند، سومین شهر پرجمعیت استان همدان است. بیش از ۹۵ درصد مردم نهاوند از اقوام لر و لک هستند و به زبان لری و با گویش مخصوص نهاوندی صحبت می کنند.
قالی های شهرستان نهاوند یکی از معروف ترین قالی های استان همدان است که کیفیت بسیار خوبی دارند. قالی نهاوند در بازار و تجارت با نام «قالی موصل» نیز شناخته می شود.
ویژگی های قالی نهاوند
– نقش: معروف ترین نقش مورد استفاده در نهاوند و روستاهای اطراف آن به سه گل یا سه کله معروف می باشد که بهترین نوع آن در روستاهای عشوند و زرامین که اولی در شرق و دومی در جنوب نهاوند قرار دارد، بافته می شوند.
– گره: گره مورد استفاده در قالی های نهاوند علاوه بر گره ترکی، گره فارسی نیز می باشد.
– رجشمار: حداکثر رجشمار فرش های نهاوند ۳۰ رج می باشد.
– پودگذاری: فرش های قدیمی و اصیل نهاوندی تک پود ضخیم و بسیار پرگوشت و نسبتا پرز بلند بوده اند، اما در حال حاضر دو پودبافی نیز رایج شده است.
– ابعاد: قالی های این منطقه عموما ذرع و نیم، دو ذرع و حداکثر شش متری بافته می شوند و بافت ابعاد بزرگتر بسیار نادر است.
مقاله معرفی قالی دستباف همدان را از دست ندهید.
مقاله معرفی قالی دستباف محلات را از دست ندهید.
منابع:
– ادواردز، سیسیل، ۱۳۶۸، قالی ایران، ترجمه مهین دخت صبا، تهران: فرهنگسرا.
– ژوله، تورج، ۱۳۹۰، پژوهشی در فرش ایران، چاپ دوم، تهران: یساولی.
– سایت https://claremontrug.com/
– سایت https://rugandcarpetstudio.co.uk/
– سایت https://jozan.net/
دیدگاه (2)
جالب بود ممنون
سلام. ممنون که نظرتون رو با ما به اشتراک میذارید 🙂🌰